• english
X
traditii

Palmares

Premii şi colaborări de prestigiu

Valoarea ansamblului a fost recunoscută în plan internațional și naţional, prin numărul mare de premii şi distincțiile decernate.

Participările în competiții de amploare au fost încununate de premii cum ar fi cele obţinute în 1964 şi 1967 de către Junii Sibiului, la Concursul Naţional al Formaţiilor de Amatori, în 1970, la Festivalul Internaţional al „Migdalului în floare” din Agrigento, Italia, în 1973, la Festivalul Internaţional din Llangollen, Marea Britanie etc. În deceniul care a urmat, Junii Sibiului s-au remarcat ca fiind primul ansamblu folcloric din România ce ajungea în Statele Unite ale Americii.


În galele naționale ale muzicii populare româneşti, ansamblul sibian s-a situat mereu pe podium, obținând Premiul special „O viață în slujba folclorului românesc”; premii speciale pentru performanțele artistice ale soliștilor și instrumentiștilor, alături de Premiul pentru o susținută activitate în domeniul culturii tradiționale și Premiul special pentru performanțele obținute în calitate de coregraf – decernate Silviei Macrea. În competiția internațională a Festivalului „Morning Star”, Junii Sibiului s-au remarcat prin repertoriu și virtuozitate, câștigând Premiul I și Medalia de aur la secțiunea Formație 4 perechi profesioniști, în anul 2017.


Palmaresul Junilor Sibiului este întregit de distincții conferite, acasă, în România, și peste hotare. Menționăm selectiv: Gramata, conferită sibienilor de Irineu Duvlea, Episcop-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române din America, Diploma de Excelență, în semn de apreciere și recunoștință, pentru întreaga carieră artistică și pentru colaborarea la un nivel profesional de excepție cu Televiziunea Română, Diplomele de excelență, decernate de Ministerul Culturii și de Consiliul Județean Sibiu.


Dincolo de cele peste 160 de premii obținute, Junii Sibiului au fost mesageri ai folclorului românesc la evenimente de anvergură internațională, din domeniul sportului și politicii, evoluând în 2008 în fața demnitarilor prezenți la Summit-ul NATO de la Bucureşti: președintele american George Bush cu soția, secretarul de stat al SUA, Condolezza Rice, premierul britanic Gordon Brown, cancelarul german Angela Merkel, secretarul general al ONU – Ban Ki-moon, președintele Turciei – Abdullah Gül, premierul Italiei – Romano Prodi, iar în 2012 – la Dineul Oficial organizat de UEFA, fiind aplaudați de Michel Platini, Gheorghe Hagi, Anghel Iordănescu și Miodrag Belodedici.


Zeci de mii de pagini au fost dedicate de mass-media din România și străinătate Junilor Sibiului. În anul 1967, ziarele din Franța scriau despre formidabilii români care au dus tezaurul românesc la Paris, în 1972, jurnaliștii olandezi descriau uimiți cum locuitorii orașului Brunssun au ieșit pe străzi să salute românii, în 1985, presa canadiană remarca explozia de culoare și de sunet, ritmul nebunesc, trepidant al dansurilor Junilor Sibiului, iar în 2012, ziarele din Portugalia descriau hora întinsă de români și locuitorii cartierului Chiado, în inima Lisabonei.

Evenimentele Ansamblului Junii Sibiului sunt adevărate sărbători ale spiritului, povești despre identitatea românească, despre delimitarea prin cântec a locului românilor în lume și totodată un reper de valoare şi eleganță.
Dincolo de muzica frumoasă și dansurile bine executate, trebuie apreciată calitatea spectacolului,unitatea sa stilistică și artistică, rigoarea profesională.
Silvia Macrea duce acum mai departe proiectele generoase începute de ilustrul său tată – Ioan Macrea, propunând și realizând altele noi.
Împreună cu echipa de oameni profesioniști și inimoși pe care o conduce, acordă o mare atenție promovării acestor nestemate, dorind chiar mai mult decât atât şi tocmai de aceea se străduieşte să ofere tuturor iubitorilor de frumos de pretutindeni, un punct de sprijin spre cunoaştere şi să integreze tradiţia noastră românească unui context universal.

Dr. ELISE STAN, etnomuzicolog