• english
X
traditii

Despre noi

Scurt istoric

Junii Sibiului s-au născut în 1944, din iniţiativa maestrului coregraf Ioan Macrea şi s-au transformat din formaţie de amatori în ansamblu profesionist, adevărat ambasador al culturii tradiționale de pe întreg cuprinsul României.


În anul 1944 din dragoste pentru jocul popular, Ioan Macrea a strâns în jurul său câţiva tineri, punând bazele unei formaţii de jocuri fecioreşti; echipa s-a mărit apoi cu fete şi pentru că avea nevoie de un nume răsunător, Ioan Macrea i-a spus JUNII SIBIULUI, cu gândul la satul natal şi la obiceiul cetelor de juni, astăzi parte integrantă a Patrimoniului Imaterial UNESCO.


Talentul coregrafului şi eforturile dansatorilor au rodit în numeroase reprezentaţii la nivel local, judeţean şi naţional, pentru ca mai apoi Ansamblul să efectueze turnee şi să participe la concursuri şi festivaluri internaţionale în Europa, Asia, Africa şi America de Nord.


Inițial, ansamblul a funcționat sub tutela Arsenalului din Sibiu, apoi a IPAS Sibiu, devenit Compa. În semn de recunoaștere a valorii corpului de dansatori și a bogăției și diversității repertoriului abordat, în anul 1992, Ansamblul Junii Sibiului s-a unit cu Orchestra „Cindrelul” și a primit statutul de ansamblu profesionist, sub conducerea directorului Dumitru Giurcă Notar. De atunci, Ansamblul participă în calitate de invitat la evenimente cu caracter naţional şi internaţional.


În 1999, Ansamblul a devenit parte integrantă a Centrului Județean al Creației Populare, fiind condus de Traian Rapiță, apoi de Ioan Dinu și din 2005, de Silvia Macrea, fiica maestrului Ioan Macrea.


În toți acești ani, sub numele de Junii Sibiului s-au dezvoltat patru generaţii de păstrători ai jocului şi cântecului popular. Pepiniera este reprezentantă de copiii care descoperă tainele jocului popular în cadrul Școlii de Dans „Ioan Macrea” din Sibiu, iar activitatea lor este continuată şi perfecţionată de liceeni şi studenţi în cadrul Ansamblului Folcloric „Ceata Junilor”. Maturitatea artistică este atinsă de profesioniştii din Ansamblul „Cindrelul-Junii Sibiului”, iar „Veteranii Junii Sibiului” sunt cei care demonstrează că pasiunea pentru jocul popular este vie şi la 65, 70 şi la 80 de ani.


Cele patru generații ale familiei artistice Junii Sibiului performează anual în cadrul Festivalului Naţional de Folclor „Ioan Macrea”, locul de întâlnire a tradiţiilor, cântecelor şi dansurilor populare din marile zone etnofolclorice din România şi singurul eveniment din plan naţional ce reunește ansamblurile folclorice profesioniste din ţară. Bazele festivalului au fost puse în 1999, printr-un spectacol în memoria maestrului coregraf Ioan Macrea și, de la an la an, manifestarea s-a dezvoltat, aducând la Sibiu cele mai valoroase ansambluri şi renumiți interpreţi de muzică populară din țară și din comunitățile de români de peste hotare.

1945

MENIU SECȚIUNE

Junii Sibiului sunt un basm românesc: tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte. Pentru mine, Junii Sibiului sunt precum folclorul românesc, care trăiește de 2000 de ani și va trăi în continuare, plin de prospețime, plin de idei,cum e cântecul românesc, cum e dansul, cum e balada.
Le doresc Junilor Sibiului să fie mereu tineri, așa cum a fost Ioan Macrea, creatorul lor.

ION BESOIU, actor