Festivalul „Cântecele Munților”: #împreună, dar la distanță 

22.07.2020

*Cea de-a 45-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților” se desfășoară în perioada 29 iulie – 3 august 2020, în municipiul Sibiu. Toate evenimentele au loc în aer liber, pentru a asigura păstrarea distanțării sociale.* 


Spectacolele folclorice, atelierele de dans, un eveniment tradițional cu specific culinar și proiecțiile aniversare conturează specificul „Cântecelor Munţilor”, cel mai mare și mai vechi festival din Sibiu dedicat culturii tradiționale. Festivalul este inclus în calendarul Consiliului Internaţional al Organizatorilor de Festivaluri de Folclor și este organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul - Junii” Sibiu, fiind o acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu.

„Sunt 45 de ani de când Centrul «Cindrelul-Junii» Sibiu organizează an de an, Festivalul Internațional de Folclor «Cântecele Munților» - cel mai mare festival din județ dedicat culturii tradiționale. Manifestarea aduce bucurie în sufletele iubitorilor de tradiție, de dans și joc popular, iar Sibiul este renumit în întreaga lume pentru evenimentele unice pe care le găzduiește. Cu toate acestea, sănătatea noastră și a celor din jur este foarte importantă, iar organizatorii au luat toate măsurile ce se impun, însă e nevoie de fiecare dintre noi să fim conștienți că trebuie să fim responsabili.  Purtați mască și păstrați distanța – doar așa vom putea să ne bucurăm împreună, în continuare, de momente artistice!”, a declarat Daniela Cîmpean președinta Consiliului Județean Sibiu.


Festivalul „Cântecele Munților” s-a remarcat în peisajul cultural prin capacitatea de reinventare a conceptului artistic și prin posibilitățile de adaptare a ofertei culturale în funcție de necesități externe. În contextul pandemiei Covid-19, conceptul ediției din acest an a fost adaptat pentru a respecta prevederile legale. 
„Noi artiștii avem misiunea să fim aproape de sufletul oamenilor, să le oferim alinare în această perioadă, respectând, bineînțeles, normele privind distanțarea socială. Forța de a depăși aceste momente grele e în fiecare din noi și în moștenirea culturală atât de bogată de care ne bucurăm: cântecele și dansurile populare, costumul tradițional și obiceiurile bunicilor noștri. Mulțumim Consiliului Județean Sibiu, Primăriei Municipiului Sibiu și sponsorului Cricova pentru tot sprijinul acordat în organizarea acestei manifestări”, declară Silvia Macrea, directorul festivalului.
Pentru siguranța artiștilor și spectatorilor, toate evenimentele se desfășoară în aer liber: *proiecțiile filmului „Cântecele Munților–45 de ediții” și *spectacolele folclorice sunt programate în Piața Mare din Sibiu, vineri 31 iulie, sâmbătă 1 august și duminică 2 august 2020; *atelierele de dans popular și spectacolele folclorice se desfășoară în Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului, iar *evenimentul tradițional cu specific culinar–în spațiul exterior al Restaurantului Cămara Boierului de la Hotelul Hilton. 

Respectarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19
Festivalul „Cântecele Munților” este organizat cu avizul DSP Sibiu, cu respectarea măsurilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii.
Astfel, pentru spectacolele programate în Piața Mare din Sibiu Vineri 31 iulie, Sâmbătă 1 august și Duminică 2 august, începând cu ora 19.00, se vor implementa următoarele măsuri: 

  • Perimetrul de desfășurare a festivalului va fi delimitat cu garduri de protecție, iar scaunele pentru spectatori vor fi amplasate la o distanță de 2 metri. Locurile disponibile sunt limitate.
  • Accesul publicului la spectacole se va face numai pe bază de invitație. Invitațiile, distribuite în regim gratuit, se vor ridica nominal de la Sala Transilvania, luni 27 iulie, marți 28 iulie, și miercuri 29 iulie 2020, între orele 16.00-19.00, cu respectarea tuturor normelor privind distanțarea socială. 
  • Invitațiile vor fi însoțite de Declarația pe propria răspundere pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu COVID-19, ce trebuie completată de fiecare spectator și predată organizatorilor la momentul accesului în perimetrul festivalului.
  • Accesul publicului la spectacole se face între orele 17.30-18.45, pe 4 intrări delimitate în Piața Mare din Sibiu: Intrarea A (Punct de reper Primăria Municipiului Sibiu), Intrarea B (Punct de reper Muzeul Național Brukenthal - Casa Albastră), Intrarea C (Punct de reper str. Nicolae Bălcescu), Intrarea D (Punct de reper str. Gen. Magheru). 
  • Pentru a evita aglomerația, accesul se va face pe Intrarea menționată în invitația predată fiecărui  spectator. 
  • La punctul de Intrare, fiecărui spectator i se va măsura temperatura cu termometre non-contact și nu se va permite accesul persoanelor simptomatice care prezintă tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală modificată, sau accesul celor care au temperatura mai mare de 37,3°C.
  • Fiecare spectator va primi o brățară de acces, valabilă pentru seara respectivă.
  • Prin participare, spectatorii își asumă responsabilitatea că vor urma îndrumările organizatorilor pentru a se putea bucura de festival în deplină siguranță.
  • Purtarea măștii este obligatorie. 
  • Distanțarea socială este obligatorie.
  • Dezinfectarea mâinilor în spațiile special amenajate este obligatorie. 

„Trebuie să respectăm toate măsurile ce privesc sănătatea și siguranța noastră. Vrem să ne bucurăm de evenimente culturale alături de dumneavoastră, publicul nostru drag ce ne-ați fost mereu alături. Dar trebuie să fim în siguranță! Tocmai de aceea, pentru cei care nu pot fi în Piața Mare din Sibiu, vă invităm să urmăriți  transmisiunile live de pe facebook și transmisiunile de la tv, pentru că spectacolele din festival vor fi înregistrate pentru difuzare ulterioară la televiziune națională. Doar cu grijă pentru semenii noștri, ne vom putea întâlni, în anii care vin, în Piața Mare, din nou în număr mare”, adaugă Silvia Macrea. 

În ceea ce privește accesul artiștilor în backstage, acesta se va face pe intrări separate de ale spectatorilor. De asemenea, vor fi respectate toate măsurile privind triajul, completarea Declarației pe propria răspundere pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu COVID-19, purtarea măștii, distanțarea socială și dezinfectarea mâinilor.
***
În cele aproape cinci decenii de desfășurare, Festivalul „Cântecele Munților” s-a remarcat a fi manifestarea de tradiție ce creează punți de comunicare între artiști și spectatori, prin intermediul faptelor de cultură tradițională.
Evenimentele sunt finanțate de Consiliul Judeţean Sibiu. 
Acțiunea este cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu.  
Sponsor: Cricova