Aniversare Junii Sibiului - 80 de ani. Hub pentru tradiții
„Aniversare Junii Sibiului- 80 de ani. Hub pentru tradiții”, proiect cultural inițiat de CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu – instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Sibiu- și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Primăria Municipiului Sibiu cercetează și valorizează fapte de patrimoniu imaterial din repertoriul celei mai vechi formații de dansuri populare din România și una dintre cele mai vechi din Europa: Junii Sibiului. Proiectul s-a derulat pe segmentele cercetare în arhive scrise, audio, foto și video; realizare de filme documentare de scurt și lungmetraj și organizarea unei serii de evenimente inedite, ce au ajuns la sufletul iubitorilor de tradiții populare.
Proiectul „Aniversare Junii Sibiului - 80 de ani. Hub pentru tradiții” s-a derulat în perioada iunie- noiembrie 2024 și a urmărit documentarea patrimoniului imaterial conservat de Junii Sibiului, de-a lungul celor 80 de ani de existență. Activitățile au inclus muncă de cercetare, editare, dar și evenimente cu participarea publicului, filmări și difuzări ale unor emisiuni speciale dedicate aniversării, pe canale de televiziune și în mediul online.
Astfel, miercuri, 30 octombrie, Junii Sibiului au apărut pe marele ecran, la Cine Gold, în producția de lung metraj „Junii Sibiului... O poveste fără de sfârșit”, un documentar în care protagoniști sunt generații de juni ce vorbesc prin joc și cântec despre sufletul românesc. Filmări de arhivă, aspecte din viața Junilor dincolo de luminile scenei, mesaje aniversare, repere marcate de Junii Sibiului în valorificarea patrimoniului, toate sunt ilustrate în acest film unic, al cărui concept științific și scenariu sunt semnate de dr. Elise Stan, iar manager de proiect este dr. Silvia Macrea. Generații de Juni ai Sibiului au trăit emoția revederii la propriu și pe marele ecran, aplaudând, cu ochii înlăcrimați, momente din film. Șampania aniversară Cricova și ciocolata Creme Gelato, oferită de tineri din Ansamblul „Ceata Junilor”, în acordurile muzicale ale Orchestrei de Tineret „Cindrelul-Junii Sibiului” au completat seara de poveste. Le mulțumim tuturor invitaților speciali care ne-au onorat cu prezența și publicului iubitor de folclor!
Balul Junilor a avut loc joi, 31 octombrie și a reunit generații de juni, ce au îmbrăcat din nou costumul popular, pe care l-au purtat cu mândrie în lumea întreagă și au reînnodat jocul junilor, „după legea din vechime”.
„Am gândit acest bal pentru toți artiștii care au scris povestea junilor. Vă mulțumesc din suflet, în numele profesioniștilor de astăzi, tuturor veteranilor, tuturor artiștilor care ați pus suflet, muncă, pasiune și ați ținut jocul viu, decenii la rând. Totodată vă mulțumesc vouă, tinerilor care ați acceptat astăzi să reînnodați jocul junilor. Le mulțumesc celor are au venit de departe, pentru a fi alături de noi, și vă mulțumesc fiecăruia dintre dumneavoastră, celor care o zi, o lună, un an, zeci de ani ați trecut pragul sălilor de repetiție pentru a scrie filă cu filă frumoasa poveste a Junilor Sibiului, care iată, numără 80 de ani.”, declară Silvia Macrea, manager CJCPCT ”Cindrelul-Junii” Sibiu.
Seara a fost deschisă de Junii Sibiului, care au întâmpinat oaspeții în frumoasele costume populare de juni din Gura Râului și au performat jocul junilor, în aplauzele celor prezenți. Mai apoi și-au invitat junițele la joc, pe melodiile binecunoscutului artist Robert Târnăveanu. Între invitații de onoare s-au numărat păstrători ai tradițiilor din Bucovina și Sălaj, mai exact rapsodul Călin Brăteanu cu Taraful „Obcina” și interpreta Sava Negrean Brudașcu, precum și prietena junilor din Banat, solista de muzică populară Carmen Popovici Dumbravă. Cătălin Iancu a făcut demonstrații de virtuozitate la țambal, iar Orchestra de Tineret „Cindrelul-Junii Sibiului” a susținut un microrecital, sub conducerea lui Adrian Grecu. Surpriza serii a fost reprezentată de prezența Andrei la Balul Junilor, care și-a exprimat aprecierea pentru Junii Sibiului și a cântat cele mai iubite refrene din repertoriul ei, dar și din folclor, alături de Aurora și Săndel Mihai. Întâlniri de suflet, joc, voie bună, bucate alese, tortul Junii Sibiului 80 și șampania aniversară oferită de Cricova – toate au fost ingredientele unei seri memorabile, moderate de către Traian Stoiță.
Evenimentul „Cu Junii, prin Mărginime”, ce valorifică tradiții specifice comunității din Gura Râului, acolo unde Junii Sibiului își au rădăcinile, a prezentat artiștii în ipostaze inedite, de promotori ai gastronomiei tradiționale, precum și ai cântecului și jocului sibian. Emisiunea a fost difuzată sâmbătă, 2 noiembrie, la Tradițional TV și online, pe site-ul postului de televiziune.
Evenimentele aniversare Junii Sibiului - 80 de ani sunt organizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii" Sibiu. Activitatea instituției este posibilă cu finanțarea acordată de Consiliul Județean Sibiu.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu
„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”
CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu
Ultimele ştiri
Junii Sibiului sărbătoresc România, la TVR 1
FESTIVALUL NAȚIONAL DE FOLCLOR „ IOAN MACREA” a marcat trei zile de regal folcloric, la aniversarea celor 80 de ani de activitate ai Junilor Sibiului
Festivalul Național de Folclor IOAN MACREA, 3 zile cântec și joc popular românesc. Biletele pentru spectacole au fost epuizate.
Aniversare Junii Sibiului - 80 de ani. Hub pentru tradiții
Junii Sibiului și Cine Gold vă invită la… FILM!
Junii Sibiului sunt celebrați la Festivalul IOAN MACREA